به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه فارس، قرار بود برایان تریسی (Brian Tracy) خالق اثر معروف «قورباغه را قورت بده» در همایشی تحت عنوان «مدیریت به سبک برایان تریسی» در روزهای 21-22 مهر ماه با حضور بیش از 1700 مدیر برجسته کشور در مراکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما کارگاه آموزشی خود را با موضوعیت باورها و ارزشها برگزار کند.
برنامههای آموزشی سمعی و بصری تریسی در سراسر جهان برای آموزش مدیران، فروشندگان، موفقیت شخصی و مدیریت زمان استفاده میشود، اما خبر حضور وی در تهران با واکنش کارشناسان عرفانهای نوظهور و برخی رسانهها مبنی بر ترویج عرفانهای کاذب در اندیشه و افکار تریسی، منجر به لغو این همایش شد.
به همین منظور، نخستین مناظره مخالفان و موافقان «برایان تریسی» در تالار کوثر، دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران با حضور دانشجویان و اساتید دانشگاههای تهران عصر دیروز (شنبه 29 مهرماه) برگزار شد.
در این مناظره حجتالاسلام حمیدرضا مظاهری سیف، رییس مؤسسه بهداشت معنوی و کارشناس ارشد عرفانهای نوپدید، «احمد حلت» سردبیر مجله موفقیت و استاد دانشگاه، «امیرحسین مظاهری» کارشناس مدیریت و نویسنده کتاب «رقص عقابها» و «سپهر تاروردیان» مدیر عامل شرکت همایش فرازان (شرکتی که برایان تریسی را به تهران دعوت کرده بود) حضور داشتند.
در این مناظره که دو ساعت و نیم به طول انجامید، صاحبنظران به ایراد نظرات و ایدههای خود پیرامون افکار برایان تریسی و ریشههای فکری این کارشناس مطرح جهانی پرداختند. ریاست جلسه که بر عهده حلت بود، برای هر یک از طرفین در ابتدا مدت زمان 5 دقیقهای در نظر گرفت.
*معنویتهای نوظهور ریشه در تفکر نوین قرن 20 دارد
ابتدا حجتالاسلام مظاهری سیف با بیان اینکه دامنه تمدن غرب در حال گسترش است، به طوری که سکولاریسم، دنیاطلبی و لذتگرایی را ترویج میکند، ابراز داشت: با کنار گذاشتن دین در غرب، غربیها به دنبال جایگزین کردن دینی برآمدند که ارزشهای غربی را ترویج کند و در نهایت به عنوان استراتژی به تولید فکر پرداختند، به گونهای که از اواخر دهه قرن 19 و اوایل دهه قرن 20، مجموعهای را به نام تفکر نوین پیریزی کردند.
وی با اشاره به اصول دهگانه تفکر نوین، افزود: معنویتهای نوظهور که در ایران به عنوان عرفان کاذب شناخته میشود، حاصل تثبیت و ترویج تفکر نوین است که سعی دارد با درونی کردن اندیشه لیبرال سرمایهداری یا به عبارتی دیگر تبدیل نگرش معنوی بشر با رویکرد لیبرال سرمایهداری، مردم جهان را برای فرمانبرداری از فرهنگ آمریکایی آماده سازند.
* لزوم تغییر روشهای برخورد با جریانهای فکری غربی
امیرحسین مظاهری یکی از موافقان حضور برایان تریسی در تهران با اشاره به اینکه باید در روش مبارزه با تفکرات غربی از روش دیگری بهره جست، اظهار داشت: تریسی 53 کتاب نوشته که به زبانهای مختلف ترجمه شده است و اینکه توسط گروهی به ایران دعوت شود، آیا روش مبارزه این است که برنامه تریسی در سالن همایش صدا و سیما لغو شود؟!
وی افزود: توجه داشته باشیم که در سال 1378 هنگامی که برای بار نخست با گروه هرمی برخورد شد، بدون اینکه به مردم آگاهی دهیم، شاهد حرکت اختاپوسی شبکههای هرمی در سراسر کشور بودیم که به صورت مخفیانه به فعالیت خود میپردازند.
این کارشناس با تأکید بر آگاهسازی مردم در برابر جریانهای فکری، ادامه داد: یک همایش در کشور لغو میشود، باید توجه کنیم، تریسی کسی است که فعالیتهای آموزشی در سراسر دنیا دارد و در حوزه مدیریت و تفکر صاحبنظر است، اینکه به دلیل ترویج عرفانهای نوظهور با او برخورد شود، صحیح نیست، آیا به نظر نمیرسد که تمام فعالان عرصه فکر در کشور با این گونه اقدامها زمینگیر شوند؟! پس باید یک روش مبارزه عملیاتی را طرحریزی کنیم و با ارائه برنامه با حضور تریسی اندیشههای او را نقد میکردیم نه اینکه همایش را لغو کنیم.
* تریسی مروج عرفان کاذب نیست
تاروردیان با تأکید بر اینکه قبول ندارد که تریسی مروج عرفان کاذب است، بیشتر بحث خود را در قسمت اول به همین موضوع اختصاص داد و بیان داشت: هنگامی که تریسی در تهران حضور داشت از او درباره خدا پرسیدیم که او گفت «من مسیحی هستم و هر روز صبح با خواندن انجیل آغاز میکنم».
وی با بیان اینکه در فضای کثرتگرایی، طبیعی است که دیدگاههای متفاوتی در جامعه وجود داشته باشد، افزود: اینکه فکر کنند انقلاب و نظام ما با یک سخنرانی به خطر بیفتد، سخت اشتباه میکنید، تریسی قبل از اینکه به ایران بیاید در قطر، بحرین و امارات سخنرانی داشته است.
*آثار برایان تریسی ترویج عرفان یهود است نه ترویج مسیحیت
مظاهری سیف با اشاره به برخی از متنهای کتاب برایان تریسی، بیان داشت: تریسی در کتاب مدیریت زمان، 7 حوزه را مطرح میکند که یکی از حوزههای مطرح شده در زمینه آرامش روحی و معنویت گرایی است و در ادامه بحثهای معنوی را شروع میکند، در لابهلای مطالب تریسی تفکرات عرفان یهود «کابالا» به چشم میخورد نه اندیشههای مسیحی! باید توجه کنید هویت اول اندیشههای تریسی معنویت است نه مدیریت.
وی با اشاره به جملههای تریسی «کار کنید، کار کنید، بدون وقفه کار کنید، زودتر از همکارانتان به محل کار بروید...»، افزود: در نظام بوروکراسی، زندگانی معنای حقیقی ندارد و افسردگی، تنش و اضطراب میان افراد جامعه زیاد میشود، در این نظام است که غرب راهحلی را در قالب بستهای ارائه میدهد که همان اندیشه تفکر نوین و فرهنگ آمریکایی است (منظور مرز جغرافیایی نیست) تریسی در 55 کتاب خود تنها از خودش تعریف نمیکند، بلکه دهها هزار نفر نیز از تریسی -فرهنگ آمریکایی- تعریف میکنند، این نشان میدهد که نظام سرمایهداری خیلی درهم پیچیده فعالیت میکند.
* کسب ثروت مذموم نیست
تاروردیان در ادامه بحث به اهمیت چگونگی خرج کردن ثروت اشاره کرد و گفت: نحوه به دست آوردن ثروت و خرج کردن آن مهم است، من به دست آوردن ثروت را چیز بدی نمیدانم، تریسی یک پیام جهانی در عرصه مدیریت دارد، توجه داشته باشیم که تمام کتابهای تریسی در ایران ترجمه نشده است، بلکه 22 کتاب وی که با فرهنگ ما همخوانی نداشته، ترجمه نشده است.
وی با بیان اینکه دین اسلام را به عنوان بهترین دفترچه راهنمای خود در زمینه پیشرفت، آرامش و بهتر زندگی کردن میداند، خاطرنشان کرد: در آن واحد برای یک موضوع، دو دیدگاه و دو راهکار متضاد داریم، به نظر من روش برخورد با این موضوعها خیلی مهم است.
* عرفان کاذب از احساس جوانان سوء استفاده میکند
حلت با بیان اینکه کارشناسان برنامه، درباره اعتقادات و تفکر اسلامی مشترک هستند و خطر عرفانهای کاذب را درک میکنند، گفت: حدود دو سالی است که نفوذ عرفانهای کاذب میان جوانان را از نزدیک مشاهده میکنم و اینکه فرقههای کاذب از احساسات پاک جوانان استفاده کرده و آنها را به مرز جنون رساندهاند.
* ترویج تناسخ در اندیشه تریسی دیده میشود
مظاهری سیف با اشاره به اینکه ثروت در اندیشه اسلامی در راستای اوامر الهی پسندیده و مطلوب است، تصریح کرد: ثروتی مد نظر اسلام است که انسان را به سوی خدا بیشتر رهنمون سازد و او را به سمت دنیا نکشاند، توجه داشته باشیم با وجود تقوای الهی، رزق و روزی انسان وسیع میشود و در این صورت پول و ثروت نهایت هدف زندگی او نخواهد بود، بلکه همه زندگی او خدایی میشود، اما در تفکرات تریسی پول و ثروت نهایت زندگی بشر است نه خدا!
وی با اشاره به مبانی فکری تریسی مبنی بر اینکه او در کتاب خود میگوید: «خداوند انسان پولدار را دوست دارد و آدم فقیر را دوست ندارد»، درباره ریشه فکری این جملهها، بیان داشت: این طرز تفکر تریسی ریشه در تناسخ دارد که اعتقادی به وجود معاد در آن یافت نمیشود، این اندیشه درست در امتداد اندیشه سرمایهداری غرب است.
نظر |