مینودشت از نگاه ویکی پدیا
مینودشت یکی از شهرهای استان گلستان در شمال ایران است. این شهر مرکز شهرستان مینودشت است.
نام قدیم مینودشت حاجیلر بودهاست. گفته میشود در گذشته گروهی از ایلات آذربایجان در زمان صفویان، هم زمان با مهاجرت گروهی از مردم استان فارس به این سامان کوچ داده شدهاند.[نیازمند منبع]
بخشی از پارک ملی گلستان در محدوده این شهرستان قرار دارد و دارای جنگلهای انبوه و متراکمی است.
مینودشت از جنوب به استان سمنان و خراسان، از شرق به استان خراسان، از غرب به گنبد کاووس و از شمال به شهرستان کلاله محدود میشود. این شهرستان در سال 1369 از گنبد کاووس جدا شد و به صورت شهرستان مستقل درآمد.
ناهمواریهای این شهرستان از دو قسمت کوهستانی و جلگهای تشکیل شدهاست. قسمت کوهستانی آن دنباله کوههای البرز شرقی است. نقاط کوهستانی آن از سوی شرق از طریق ارتفاعات پارک ملی گلستان به ارتفاعات بجنورد متصل میگردد. قسمت جلگهای تنها در مرکز و ضلع غربی، وسعت کمی دارند که بسیار حاصلخیز هستند.
از روستاههای مهم مینودشت دهستان القجر میباشد. این روستا خود از اجتماع چند روستا (محله) بوجود آمدهاست. یکی از محلههای اصلی و قدیمی آن محله ممشتی (ممشلی) میباشد. اکثریت مردم القجر را مردم ترک زبان قزلباش تشکیل میدهند.
یکی دیگر از مهمترین دهستانهای شهرستان مینودشت، دهستان دوزین میباشد که در حدود 40 کیلومتری شهر مینودشت واقع شدهاست. اهالی دهستان دوزین اکثرا به زبان فارسی محلی صحبت میکنند.
یکی از روستاههای مینودشت روستای قلمی میباشد که در 6 کیلومتری این شهر در مسیر جاده مینودشت - آزادشهر قرار گرفتهاست. در کنار این روستا شهرک صنعتی مینودشت قرار دارد.اهالی این روستا قزلباش (بومی ساکنین اصلی روستا) هستند. دلیل نام گذاری قلمی در گذشته وجود نیزار در این منطقه بودهاست.
ترکیب جمعیتی این شهرستان متنوع است و شامل اقوام قزلباش ،فارس (بیشتر خراسانی، شاهرودی و سیستانی)، آذری، ترکمن و بلوچ هستند. اقوام اولیه که در سالیان دور بعنوان اولین مردم حاضر در این منطقه بودند میتوان به قومهای قزل سفلو،مصطفی لو، قره سفلو، سرای لو، بشارتلو، قره جانلو، پسرکلو، سنجه ونلی، شیخی، قره محمودلو، کرامتلو، ممشلی، ساسانی، میرشاهی و فرامرزی اشاره کرد.زبانهای گفتاری رایج فارسی، ترکی و ترکمنی بوده و فارسی زبان مشترک مردم است.[1]
رضاشاه پهلوی گاه به مینودشت سرکشی میکرد و در یکی از این بازدیدها در سال 1313 خورشیدی دو ماه پیش از بازدید درخواست کرد که حداقل دو ساختمان در مینودشت بنا شود. وی در بازدید خود نایب صادقخان را به خاطر بنای ساختمانها ستود و به او طلا بخشید اما به دلایلی نامعلوم وی را از سرپرستی املاک گوکلان برکنار کرد. رضاشاه کشت پنبه و کنف و کرچک و کشف حجاب را در منطقه مینودشت ترغیب کرد.[2]
نظر |