به گزارش خبرنگار مهر، هفته پایانی تیرماه 91 هفته ای پرماجرا با سیل های ویرانگر و مخرب در گلستان بود که نتیجه این حوادث مرگ 9 هم استانی و هم وطن بوده است.
خسارت 970 میلیارد ریالی تنها دو سیل بزرگ استان به بخش های مختلف زیربنایی، تاسیساتی، کشاورزی، راه و ابنیه حکایت از عمق فاجعه و حادثه دارد.
برای جبران خسارت سیل گلستان 720 میلیارد ریال اعتبار در وزارت کشور، معاونت راهبردی ریاست جمهوری و هیئت دولت مصوب شد اما سیل گلستان پس از بروز زلزله ورزقان و دیگر حوادث طبیعی در کشور فراموش شد و کمتر از نیمی از اعتبارات مصوب به استان تخصیص داد شده است.
وضعیت طبیعی و توپوگرافی گلستان، بروز بارشهای شدید در کوتاه مدت و فراهم نبودن برخی زیرساختهای پیشگیرانه، استان را همواره در معرض حوادث طبیعی از جمله سیلاب قرار داده است.
با آنکه برخی وعده های مسئولان در حمایت از سیلزدگان گلستان عملی نشد، اما شور و نشاط زندگی در مناطق سیل نشین استان همواره موج می زند و تداوم دارد.
تخصیص دو اعتیار مجزا برای سیل گلستان
مدیرکل مدیریت بحران گلستان در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت اعتبارات تخصیصی سیل سال قبل گفت: برای جبران خسارات ناشی از سیلاب استان تاکنون دو مبلغ 15 و 18 میلیارد تومان به استان تخصیص داده شده است.
قاسم سمیعی افزود: این اعتبارات برای اجرای پروژه های مربوط به مدیریت بحران و پیشگیری از سیل در استان بین دستگاههای اجرایی توزیع شده است.
وی اظهار داشت: همچنین یک میلیارد و 200 میلیون تومان نیز اعتبارات بلاعوض بین سیلزدگان استان برای جبران خسارتها توزیع شده و این اعتبار از طریق فرمانداریها در اختیار آسیب دیدگان قرار گرفته است.
وی برآورد خسارت ناشی از دو سیل بزرگ سال قبل را 97 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: به همین نیز برای جبران خسارت در هیئت دولت تصویب شد ولی تاکنون مبالغ ذکر شده به استان تخصیص داده شده است.
سمیعی یادآورشد: جلساست متعددی برای پیگیری سیل استان برگزار شد و اعضای کمیسیون کشاورزی و برنامه و بودجه و مسئولان ستاد بحران استان برای بازدید مناطق به استان سفر کرده اند.
وی عنوان کرد: با پیگیریهایی که شده، اعتبار جذب شده در اختیار دستگاههای اجرایی قرار گرفته و اکنون پروژه های حوادثی در استان درحال اجراست.
پروژه های پیشگیرانه سیل
مدیرکل مدیریت بحران گلستان اظهار داشت: برخی پروژه ها به اتمام رسیده و قابل بهره برداری است و برخی پروژه های دستگاههای اجرایی هنوز تکمیل نشده است و تمام سعی وتلاش این است که تا پایان سال مالی جاری اعتبارات جذب شود.
سمیعی درباره طرحهای پیشگیرانه از سیل در استان یادآورشد: بخشی از اعتبارات جذب شده در حوزه پیشگیری شامل مهندسی رودخانه ها، آبخیزداری و ... تخصیص داده شده است.
وی عنوان کرد: به عنوان نمونه سامانه انحراف سیل و سد آقدکش در غرب استان درحال اجراست و زهکشی اراضی اولویت دار استان از دیگر طرحهاست.
سد آقدکش 24 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد
وی یادآورشد: سامانه انجراف سیل آقدکش نیازمند اعتبارات بیشتری است و بر اساس ارزیابیها حدود 24 تا 25 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و قرار شد ما نیز در قالب اعتبارات استانی به آب منطقه ای در این طرح کمک کنیم.
وی گفت: با تکمیل سامانه انحراف سیل و سد آقدکش نگرانی بابت آبگرفتگی و سیلاب مناطق غربی استان نخواهیم داشت.
مدیرکل مدیریت بحران گلستان همچنین با اشاره به گرمای روزهای اخیر در استان با بیان اینکه آتش سوزیهای مقطعی را نیز شاهد بوده ایم از مردم خواستار همکاری بیشتر با دستگاههای متولی شد.
قاسم سمیعی افزود: اکنون شرایط طبیعی برای بروز آتش سوزی مستعد است و اگر مردم به جنگل و مناطق طبیعی می روند، انتظار داریم نسبت به خاموش کردن آتش های برافروخته و رعایت موارد ایمنی تلاش داشته باشند.
وی گفت: بیشترین آتش سوزی جنگل های استان در روزهای اخیر مربوط به حاشیه جنگلهاست و از کشاورزان تقاضا داریم از آتش زدن سفالهای کشاورزی پرهیز داشته باشند.
سمیعی گفت: مردم کمک کنند تا آتش سوزی در عرصه ها اتفاق نیفتد و با توجه به ماه مبارک رمضان، مهار آتش برای نیروهای امدادی سخت می شود.
نیمی از اعتبارات سیل گلستان جذب نشد
در عین حال نماینده مردم کلاله، مراوه تپه، مینودشت و گالیکش در مجلس نیز با اشاره به سالگرد حادثه سیل سال قبل که منجر به فوت تعدادی از هم استانیها و هموطنان شد، گفت: با پیگیریهای متعددی که شد که از سوی وزارت کشور و معاونت راهبردی ریاست جمهوری تنها 35 میلیارد تومان برای جبران خسارت تخصیص داده شده است.
عبدالکریم رجبی افزود: از این مبلغ حدود 50 درصد جذب شد و مابقی اعتبار به رغم پیگیریهای صورت گرفته تخصیص داده نشده است.
وی اظهار داشت: همچنین آنطور که باید و شاید خسارتهایی وارده به مردم استان در جریان سیل تاکنون جبران نشده که نیازمند توجه ویژه دولت و مسئولان دراین بخش هستیم.
به گزارش مهر، گلستان از استانهای سیل خیر کشور بوده و از سال 80 تا کنون سیلهای مخرب زیادی در استان به وقوع پیوسته و سبب مرگ بیش از 400 هموطن شده که نیازمند اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و توجه ویژه به این بخش است.